puasa

on 1.11.07


Alangkah seringnya
Mentergesai kenikmatan tanpa ikatan
Membuat detik-detik depan terasa hambar

Belajarlah dari ahli puasa
Ada dua kebahagiaan baginya
Saat berbuka
Dan saat Allah menyapa lembut memberikan pahala

Inilah puasa panjang syahwatku
Kekuatan pada menahan
Dan rasa nikmat itu bakal kurasa
Diwaktu buka yang penuh kejutan

Cuba saja
Kalau Allah menghalalkan
Setitis cicipan syurga
Kan menjadi sadaqah berpahala
Bukankah itu lebih bermakna

Ehem2..hehe bersajak sket kali ni..edited from akh Salim A.Fillah..a great Indonesian writer whom I meet in Indonesia =) barakallahu fik..entah mengapa jari saya hari ini menari tarian sajak di lantai papan kekunci ini??


Betapa Aku bersyukur padamu Rabb
Kerna kasihMu pada hambaMu yang kerdil ini
Dikala aku cuba memutihkan yang hitam
Dengan kelabu..

Kau utuskan seseorang yang memberi peringatan
Bahawa yang hitam itu boleh menjadi putih
Dengan izinMu
Bahkan yang putih itu lebih bercahaya
Kerana putih itu dariMu
Meski penantian dari hitam ke putih itu memerengkan
Tidak kita punya pilihan..
Seandai ku cuba memutihkan jua yang hitam itu
dengan warna-warna kelabu ini
Bimbang tidak ketemu yang putih itu..

Bukankah jani Rabb itu pasti??
Terima kasih Rabb-ku
Aku yakin pada janjiMu
=)

bila nak masuk waktu buka ni??hehe

*gambar sunset tu my sister Syaima` darjah 5 yang amik woo..mewarisi bakat abag tak??

3 comments:

Maryam Abu Ahmad said...

pergh~ moja...

excited nya!!!

sekali kena baca 3 entri sekali gus...

anyway, kekalkan ek.. kalau sekali update 3 entri... update seminggu sekali pun jadik. ;)

[ Nazihah ] said...

fuh..lega,dpt gak habis baca tiga entri ni..

Azree MH said...

Pergh.. Lawa gila adik hang amik gambo.. Moja ambik gambo pun takde la lawa macam tu. Hehe..