[ 3 ]

on 18.4.07

hmm today nothing soo special yang kami buat..pukul 8 pagi keluar rumah ke ballad untuk urusan re-issue tiket untuk balik malaysia..tp nampak gaya setakat ni macam takde je tarikh yang sesuai..so kami minta bantuan PIC kat malaysia untuk tengok-tengokkan tarikh yang sesuai..harapnya dalam 1-5 julai la..paling ideal huhu sempat buat onar time kenduri Zubair T hehe harap dengan sangat..ermm tapi hari ni kami banyak merayau di sekitar bandar sini dan bermuamalah dengan orang2 arab disini..saya dapat rasakan peningkatan sedikit demi sedikit keyakinan dalam berkomunikasi dalam bahasa arab..hehe but then baru sedar lahjah mesir masih melekat sedikit sebanyak dalam percakapan saya..take time untuk ubah..tapi tak de la obvious sangat tapi pak arab - pak arab kat sini perasan la..kalau terlepas sket je abis dia tanye.."anta misri??" saya jawab "wallahi ya muallim..ana malizi heh lastu `arabi.." budaya sini untuk panggil orang lain guna ganti nama muallim..agak sopan la..hari ni kami pergi ke bandar tanpa ditemani pelajar sini..pakai redah je..tapi alhamdulillah..takat kena tipu seposen dua tu biasa la..tapi kalu convert ke ringgit banyak gak sebab kali lima..20 sen sini same ngan 1 seringgit malaysia..hmm thats quite a lot la..yang agak menarik hari ni kami mencuba halawiyat atau manisan..manis dan lazat sekali..but saya rasa tak patut makan selalu bahaya ni..


`ala kulli hal besok kami akan ke syiria seawal pagi..mungkin jam 7.30 sudah keluar rumah..sarapan dan kemudian meneruskan perjalanan untuk ke mantiqah abu nour dan cari rumah untuk penginapan kami yang berbaki 74 hari ini..harapnya semua berjalan lancar dan mengikut perancangan..just today Allah menguji saya dengan sedikit nikmat kesihatan yang ditarik..huhu petang tadi nikmat tidak sakit kepala ditarik...hmm tidur jap petang n makan panadol 2 biji..hmm semakin pulih sekarang ini..Alhamdulillah mungkin sebagai peringatn buat diri yang selalu lali ini..

"kita menrancang dan Allah jua merancang..tetapi Allah lah sebaik-baik perancang"
[]

"dan apabila kamu telah tetap dalam satu keputusan maka bertawakkallah kamu kepada Allah"
[]

"sesungguhnya Allah tidak akan menukar nasib suatu kamum itu melainkan mereka mengubah [berusaha] dengan diri mereka sendiri"
[]

1 comments:

Nihlah Johari said...

wah... jangan sakit kepala...
huhu... tak best nye...
tp makan panadol ok kan ;)
bestnye bestnye... tak sabar tunggu entry esok dan lusa dan seterusnye... hee..