Mampukah perjanjian damai?

on 11.3.10

Mari kita mengulangkaji sejarah perlanggaran piagam-piagam dan perjanjian-perjanjian oleh pihak Zionist Israel (Israel) yang kononnya inginkan perjanjian damai serta diplomasi dalam menyelesaikan isu di Palestin.

Pelanggaran Israel terhadap Undang-Undang Antarabangsa


Resolusi 181 – Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) hanya memperuntukkan 55% dari negara Palestin kepada pandatang Yahudi. Tetapi, Israel telah menawan lebih banyak daripada peruntukan itu iaitu sebanyak 77% selepas berjaya memengani peperangan pada tahun 1948 antara Penduduk Arab. Sebuah persetujuan yang ditaja oleh Amerika Syarikat iaitu Rhodes Armistice (Perjanjian Damai Rhodes) pada tahun 1949 meluluskan tambahan wilayah yang dikuasai oleh Israel.

Resolusi 194 (III) –Keizinan diberikan kepada pelarian Palestin untuk kembali ke rumah-rumah mereka selepas 800,000 rakyat palestin diusir oleh pengganas yahudi selepas perang 1948. Kini setelah 61 tahun resolusi ini diluluskan, Israel masih tidak membenarkan pelarian tersebut pulang. Bilangan pelarian Palestin di khemah-khemah pelarian di Jordan, Syria dan Lebanon kini telah mencecah lebih dari lima juta orang.

Resolusi 242 - Pengishtiharan pendudukan Israel di baitul Maqdis timur (seluruh Tebing Barat dan Semenanjung Gaza) adalah tidak sah dan Israel wajib berundur ke garisan Hijau seperti yang dipersetujui dalam perjanjian Rhodes pada tahun 1949. Sehingga hari ini Israel masih berdegil.

Resolusi 237 - PBB menolak pendudukan Baitul Maqdis dan pengisytiharan Israel sebagai ibu negara.

Resolusi 405 - Pada tahun 1988, PBB secara jelasnya memperakui Baitul Maqdis sebagai wilayah Palestin yang diduduki.

Israel telah mengistihar Baitul Maqdis sebagai ibu negara abadi Israel pada 30 Julai 1967. Pengisytiharan Israel ini diperakui oleh pentadbiran Bush apabila Presiden Bush menandatangani The State Department authorization Act (HRH 1646) pada 30 September 2002, sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh Presiden-Presiden sebelum beliau. Natijah dari akta tersebut, arahan dikeluarkan agar semua dokumen rasmi Amerika Syarikat mesti merujuk Baitul Maqdis sebagai ibu negara Israel.

Liga Negara-Negara (League of Nations), badan dunia yang mendahului PBB telah membuat penyiasatan pada tahun 1937 ke atas kedudukan ’Tembok Al-Buraq’ (tempat Nabi Muhammad s.a.w. mengikat tunggangannya dalam peristiwa Isra’ dan Mikraj) dan mengesahkan ia sebagai warisan yang dimiliki umat Islam.

Israel kini berita-cita untuk merobohkannya dan menggantikan dengan sinagog mereka yang diberi nama 'Haikal Sulaiman'. Dalam hal ini Israel telah meletakkan tuntutan ke atas ’Tembok Tangisan’ (Wailing Wall) iaitu sebahagian daripada tembok sebelah barat Haram Al-Sharif.

Apabila berlaku rusuhan Tembok Buraq (The wailing wall’s riot) pada tahun 1929, Suruhanjaya yang dibentuk oleh Israel juga menuntut kedaulatan ke atas ’kawasan Yahudi’ yang terletak di sebelah barat Haram Al-Sharif. Kawasan ini pada asalnya merupakan kawasan Arab, dan penempatan Yahudi dibina di atas tanah wakaf umat Islam. Tidak ada sebidang tanah pun yang menjadi milik Israel atau Yahudi.

Perjanjian Oslo 1993 - Israel akan menghentikan pembinaan penempatan Yahudi di baitul Maqdis timur dan Tebing Barat. Tetapi, Israel giat mendirikan penempatan tambahan Yahudi selepas Oslo.

Kes pembinaan perumahan Yahudi di Jebel Abu Gneim (Yahudi merujuknya sebagai Har Homa) di Baitul Maqdis dan di tempat-tempat lain adalah isyarat jelas bahawa Israel mengolok-olokkan Perjanjian Oslo ciptaan mereka sendiri.

Tujuh tahun pasca Oslo, bilangan pendatang Yahudi di Tebing barat meningkat sekitar 100,000 orang kepada sekali ganda dari bilangan tersebut. Selain itu, Oslo juga mensasarkan dalam tempoh lima tahun selepas Oslo (1998), status muktamad negara Palestin akan diputuskan berdasarkan kepada Resolusi 242 dan 338 iaitu Israel akan berundur sepenuhnya dari wilayah yang diduduki pada tahun 1967. Kini (2010) iaitu 17 tahun pasca Oslo, negara Palestin merdeka yang dijanjikan tetap menjadi fatamorgana yang memperdayakan.

Tahun 1999 - Regim zionis telah membuat penegasan berikut yang amat jelas bertentangan dengan isi kandungan perjanjian Oslo iaitu:

1. Israel sama sekali tidak akan berundur daripada sempadan sebelum 6 Jun 1967 (tarikh bermulanya Perang Enam Hari, 1967);
2. Baitul Maqdis kekal sebagai bandaraya yang disatukan di bawah kedaulatan Israel sebagai ibu negara Israel
3. Penempatan Yahudi (di wilayah yang diduduki) kekal di bawah kedaulatan Israel.

Mahkamah Keadilan Antarabangsa (International Court of Justice (IJC) memutuskan bahawa tembok pemisah yang dibina oleh Israel sebagai melanggar hak-hak rakyat Palestin dan perlu dirobohkan

Israel telah menubuhkan tembok Apartheid yang memisahkan penempatan-penempatan Yahudi di Baitul Maqdis Timur dan di sepanjang Tebing Barat yang bersempadan dengan Israel (sempadan wilayah yang diduduki pada tahun 1949).

Israel cuba berdolak-dalih dengan mendakwa tembok yang dibina sebenarnya adalah ‘pagar’ (fence) sementara dan bukannya ‘tembok’ (wall). Namun, hakikatnya tembok itu membawa implikasi pendudukan kekal Israel ke atas 43% dari wilayah Tebing Barat dan meletakkan baki 57% lagi dalam daerah-daerah yang terpisah-pisah.

Untuk meyakinkan dunia tentang sikap perikemanusiaan dan belas kasihan, Israel menyediakan 41 pintu-pintu pertanian untuk rakyat Palestin menguasaha ladang mereka. Hakikatnya tembok itu bukan sahaja memisahkan di antara keluarga rakyat Palestin, malah menyebabkan mereka kehilangan tanah pertanian mereka yang tidak lagi boleh diusahakan. Tembok itu memberi laluan kepada Israel untuk mengambil alih lebih banyak kawasan Arab yang dikepungnya.

Resolusi Majlis Keselamatan PBB 1860 - Saluran barangan keperluan dan agihannya di seluruh Gaza mestilah berlaku tanpa sebarang sekatan, dan ini termasuk makanan, bahan api dan keperluan perubatan.

Kini Israel mengenakan sekatan ekonomi menyeluruh dan mengepung Gaza dengan menutup semua laluan udara, laut dan jalan darat sejak dari tahun 2007 sehingga menjerumuskan Gaza ke dalam krisis makanan, ubat-ubatan dan lain-lain bahan keperluan asas yang kritikal.

Amerika Syarikat yang kononnya mempertahankan hak asasi manusia berdasarkan Deklarasi hak Asasi Manusia sejagat (Universal Human Rights Declaration 1948) hanya melihat sahaja tindakan biadap Israel mengenakan sekatan ekonomi ke atas gaza, bahkan melakukan serangan paling ganas ke atas gaza pada penghujung tahun 2008 dan awal tahun 2009 menyebabkan 1,500 penduduk Gaza terbunuh separuh dari mereka adalah wanita dan kanak-kanak.

Jadi, siapakah pengganas sebenar dan siapa mangsa keganasan? sehingga tiada satu jaminan yang kukuh..mana mungkin jalan perjanjian damai boleh diyakini lagi.

1 comments:

Fakeh said...

KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, SILA GOOGLE TAJUK-TAJUK SEPERTI DI BAWAH INI:-

(a) SIFAT 20 - http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
(h) TAJUK KHAS - BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA ASWJ

FAKEH KHALIFAH SAKA